Unilevers Integritetspolicy

UNILEVERS PRINCIPER OM INTEGRITET

Unilever tar integritetsfrågor på allvar. De här principerna är grundläggande för vår inställning till respekt för ditt privatliv:

  1. Vi sätter värde på den tillit du visar oss genom att uppge dina personuppgifter. Vi kommer alltid att använda dina personuppgifter på ett rättvist sätt som visar sig vara värt den tilliten.
  2. Vi kommer tillhandahålla tydlig information om hur vi använder dina personuppgifter. Vi kommer alltid att vara öppna gentemot dig vad beträffar de uppgifter vi samlar in, vad vi gör med dem, vem vi delar dem med och vem du bör kontakta om du är bekymrad över något.
  3. Vi kommer att vidta alla rimliga åtgärder för att skydda dina uppgifter mot missbruk och för att hålla dem säkra.
  4. Vi kommer att följa alla tillämpliga lagar och bestämmelser om dataskydd och kommer att samarbeta med dataskyddsmyndigheter. Vid avsaknad av dataskyddslagstiftning kommer vi att handla i enlighet med allmänt vedertagna principer som berör dataskydd.

UNILEVERS INTEGRITETSPOLICY

Senaste uppdatering: December 2014

Denna Integritetspolicy beskriver de typer av personuppgifter som vi samlar in och hur vi använder, yppar och skyddar de uppgifterna.

Vad avser Integritetspolicyn?

Denna Integritetspolicy gäller personuppgifter som samlas in av Unilever-gruppens företag i samband med de tjänster vi erbjuder. Lär dig mer om Unilever-gruppen på http://unilever.com/aboutus/. Detta inbegriper uppgifter som samlas in offline genom våra Consumer Engagement Centres, kampanjer för direktmarknadsföring och tävlingar samt uppgifter som samlas in online genom våra webbplatser, applikationer och varumärkessidor på tredje parts webbplattformar (“Unilevers Webbplatser”).

Denna Integritetspolicy gäller också riktat innehåll från Unilever, inkluderande erbjudanden och marknadsföring för Unilever produkter och tjänster som vi (eller en tjänsteleverantör som agerar på uppdrag av oss) skickar till dig genom tredje parts webbplatser, webbplattformar eller applikationer (“Tredje Parts Webbplatser”) Tredje Parts webbplatser kan ha egna integritetspolicys och villkor. Vi rekommenderar dig att läsa dessa innan användning av sådana Tredje Parts webbplatser.

Denna Integritetspolicy inkorporeras härmed i och bildar en del av användarvillkoren för den av Unilevers webbplatser som är tillämplig. Du får information om vilket av Unilever-gruppens företag som ansvarar för att skydda dina personuppgifter i avsnittet Dina integritetsrelaterade rättigheter och vem du bör kontakta nedan.

Ditt samtycke

När du använder en av Unilevers webbplatser samtycker du till att vederbörande företag inom Unilever-gruppen samlar in, använder och yppar dina personuppgifter i enlighet med den här Integritetspolicyn. Om du inte samtycker till insamlandet, användandet och yppandet av dina personuppgifter på detta sätt, vänligen använd inte Unilever Webbplatser eller på annat sätt tillhandahåll inte dina personuppgifter till vederbörande företag inom Unilever-gruppen.

Unilever kommer endast att samla in, använda och yppa dina personuppgifter när det är skäligt och lagligt att göra så. I de flesta fall kommer vi att be om ditt uttryckliga samtycke, men i vissa fall är det möjligt att vi sluter oss till att du med dina handlingar och ditt uppförande gett ditt samtycke. Vi kan komma att be dig att ge ytterligare samtycke om vi behöver använda dina personuppgifter för ändamål som inte omfattas av den här Integritetspolicyn. Du är inte skyldig att ge sådant samtycke, men om du väljer att inte ge det kommer ditt deltagande i vissa aktiviteter eventuellt att begränsas. Om du ger oss ytterligare Vänligen observera att vi kan komma att bearbeta dina personuppgifter utan samtycke om vi har legitimt skäl för detta, förutsatt att sådan användning inte har skadlig inverkan på dina fri- och rättigheter och intressen. All sådan användning skall ske i enlighet med Unilevers Integritetspolicy som anges ovan.

Barn

De flesta av Unilevers webbplatser har skapats för och är ämnade att användas av vuxna. Om en av Unilevers webbplatser är avsedd att användas av en yngre målgrupp kommer vi att inhämta samtycke från en förälder eller målsman innan vi samlar in personuppgifter om vi anser det vara lämpligt att göra så, eller om det föreligger krav på detta i tillämpliga lagar och bestämmelser (åldern då samtycke krävs varierar från land till land). Om du är ett barn, men äldre än den ålder då man i ditt land kräver samtycke från dina föräldrar, bör du kontrollera villkoren i Integritetspolicyn med din förälder eller målsman för att vara säker på att du har förstått villkoren och kan godta dem.

Om vi upptäcker att vi har samlat in uppgifter från ett barn utan samtycke från en förälder eller målsman där sådant samtycke borde ha inhämtats, kommer vi att ta bort uppgifterna så snart som möjligt.

Det är möjligt att åtkomsten till vissa delar av Unilevers webbplatser och/eller behörigheten att vinna pris, få prover eller andra belöningar kan begränsas till användare som har nått en viss ålder. Vi kan komma att använda dina personuppgifter för att kontrollera din ålder och för att driva igenom aktuella åldersbegränsningar.

Vilka uppgifter samlar vi in?

I Integritetspolicyn betyder ”personuppgifter” de uppgifter eller upplysningar som kan leda till att det går att identifiera dig. Vanligen inkluderar detta uppgifter såsom namn, adress, skärmnamn, profilbild, e-postadress och telefonnummer. Även andra uppgifter kan inkluderas, såsom IP-adress, köpvanor, information om din livsstil eller preferenser såsom dina hobbyer och intressen. Vi kan komma att samla in personuppgifter om dig från olika källor, inklusive:

  • Uppgifter som du ger oss direkt

    Vi kan komma att direkt samla in uppgifter om dig när du uppger dina personuppgifter för oss, t.ex. när du deltar i tävlingar, registrerar dig för att få information, använder applikationer, köper en produkt eller tjänst från oss, fyller i en opinionsundersökning eller lämnar en kommentar eller ställer en fråga. De olika slags uppgifter vi direkt kan komma att samla in från dig inkluderar:

    • namn
    • adress
    • e-postadress
    • användarnamn
    • telefonnummer
    • kreditkortsuppgifter eller andra betalningsuppgifter
    • ålder
    • födelsedatum
    • kön
    • användargenererat innehåll, användargenererade inlägg och annat innehåll som du skickar in till Unilevers webbplatser
    • alla andra personuppgifter som du frivilligt uppger
  • Uppgifter som vi samlar in automatiskt när du använder Unilevers webbplatser

    Vi (och tredjepartstjänsteleverantörer som agerar på uppdrag av oss) använder cookies och andra verktyg (exempelvis verktyg för webbanalys och bildpunktstaggar) för att automatiskt samla in uppgifter om dig när du använder Unilevers webbplatser, i enlighet med villkoren i Integritetspolicyn och tillämpliga lagar och bestämmelser om dataskydd. De olika slags uppgifter som vi samlar in automatiskt inkluderar:

    • information om vilken slags webbläsare du använder
    • uppgifter om de webbsidor du har besökt
    • din IP-adress
    • de hyperlänkar du har klickat på
    • ditt användarnamn, profilbild, kön, nätverk och eventuella andra uppgifter du väljer att dela när du använder Tredje parts webbplatser (till exempel när du använder funktionen ”Gilla” på Facebook eller funktionen +1 på Google+)
    • de webbplatser du besökte innan du kom till Unilevers webbplats

    (tillsammans ”Webbplatsanvändningsinformation”).

    De flesta webbläsare är från början inställda så att de accepterar cookies. Du kan ändra inställningarna så att de blockerar cookies eller så att de meddelar dig när en cookie skickas till din enhet. Om du använder olika webbläsare, eller flera enheter, kan du behöva ändra inställningar för varje webbläsare och enhet. Observera att om du avaktiverar cookies är det möjligt att detta påverkar din användarupplevelse på Unilevers Webbplatser.

  • Uppgifter som vi samlar in från andra källor

    Vi kan motta personuppgifter om dig från andra legitima källor, inkluderande uppgifter från kommersiellt tillgängliga källor, exempelvis offentliga databaser och informationsaggregatorer samt uppgifter från tredje parter. De olika slags personuppgifter vi kan komma att samla in från sådana källor inkluderar:

    • namn
    • gatuadress
    • ålder
    • köpvanor
    • preferenser och information om din livsstil, exempelvis dina hobbyer och intressen
    • offentligt tillgänglig information, exempelvis användargenererat innehåll, bloggar och inlägg, om detta är lagligt
  • Onlineannonsering

    Vi kan komma att dela Webbplatsanvändningsinformation med betrodda tredje parter (t.ex. annonsörer, reklambyråer, annonsnätverk, datautbyten etc.) i syfte att erbjuda dig skräddarsytt innehåll, inklusive mer relevant annonsering för produkter och tjänster som kan vara av intresse för dig. Dessa tredje parter kan ställa in och tillgå egna cookies, webbsignaler och liknande spårningstekniker på din enhet för att kunna hjälpa oss att leverera anpassat innehåll och annonsering till dig när du besöker Unilever Webbsidor eller Tredje Parts Webbsidor

    I vissa länder har vi antagit användning av ikoner erkända av branschen (t.ex. AdChoices icon) som kan visas bredvid riktade annonser som vi (eller tjänsteleverantör som agerar på uppdrag av oss) skickar till dig baserat på Webbplatsanvändningsinformation. Du kan klicka på dessa ikoner för att få mer information om insamling och användning av din information eller för att välja bort att sådan insamling fortsatt sker. Vänligen observera att även om du väljer bort fortsatt insamling kan du komma att motta annonsering från Unilever som inte är anpassad utifrån din Webbplatsanvändningsinformation.

    Beroende av var du befinner dig kan det finnas andra lösningar för att hjälpa dig kontrollera din onlineannonsering (t.ex. om tredje parter tillåts samla in och använda din Webbplatsanvändningsinformation för riktad annonsering). Exempelvis, i Europa kan du genom webbsidan  www.youronlinechoices.com välja vilka företag som tillåts leverera anpassade annonser, medan du i USA kan använda the Network Advertising Initiative’s Opt-Out Tool och the Digital Advertising Alliance’s Opt-Out Tool.

Hur använder vi dina personuppgifter?

Vi kan komma att använda dina personuppgifter:

  • för att förbättra våra produkter och din upplevelse av Unilevers webbplatser. Läs mer.

    Vi kan komma att använda dina personuppgifter för att:

    • utvärdera användningen av Unilevers webbplatser, produkter och tjänster
    • analysera hur effektiva våra annonser, tävlingar och kampanjer är
    • anpassa din upplevelse av webbplatsen, samt för att utvärdera (anonymt och aggregerat) statistik angående aktiviteter på webbplatsen, exempelvis vilken tid du besökte den, om du har besökt den tidigare och vilken webbplats som skickade dig till den
    • göra Unilevers webbplatser lättare att använda och för att anpassa Unilevers webbplatser till dina intressen och val
    • påskynda dina framtida aktiviteter och din upplevelse på Unilevers webbplatser. En webbplats kan till exempel veta att du har uppgett dina personuppgifter och kommer inte att be dig uppge samma uppgifter på nytt
    • samla in information om den enhet du använder för att besöka Unilevers webbplats, exempelvis din IP-adress eller den typen av webbläsare eller det operativsystem du använder, och koppla det till dina personuppgifter för att säkerställa att alla Unilevers webbplatser ger den bästa webbupplevelsen just för dig
  • för att kontakta dig om produkter och tjänster som kan tänkas intressera dig, under förutsättning att du har gett ditt samtycke till att vi gör det eller att du tidigare har begärt en produkt eller tjänst av oss och att kommunikationen är relevant eller relaterad till din tidigare begäran och görs inom eventuella lagstadgade tidsramar.Läs mer.

    Vi kan komma att använda dina personuppgifter för att:

    • föreslå produkter och tjänster (inklusive sådana från relevanta tredje parter) som vi tror kan vara av intresse för dig
    • erbjuda dig en möjlighet att delta i tävlingar och kampanjer

    Du kan när som helst välja att inte motta kommunikationer från oss. All kommunikation i direkt marknadsföringssyfte som vi skickar till dig kommer att ge dig den nödvändiga information och de nödvändiga verktygen för att välja att inte längre motta dessa.

  • för att förmedla produkter och tjänster som du har begärt av ossLäs mer.

    Vi kan komma att använda dina personuppgifter:

    • för ändamål som rör tävlingar och kampanjer du deltar i
    • för att skicka information, produkter och prover som du har begärt
    • för att svara på dina frågor eller kommentarer

    För att skydda dina uppgifter från att förstöras av misstag eller avsiktligt kan det hända att vi inte genast tar bort resterande kopior från våra servrar eller tar bort uppgifter från våra system för säkerhetskopiering när vi tar bort dina uppgifter.

Mobil meddelandetjänst

Vi kan komma att ställa en tjänst till förfogande som du kan använda för att motta text- eller andra slags meddelanden från Unilever, såsom SMS (short message service), MMS (multimedia message service) eller EMS (enhanced message service) på din trådlösa eller mobila enhet (”Mobil meddelandetjänst”). Om du beställer någon av våra Mobila meddelandetjänster godtar du att motta sådana meddelanden från Unilever till den adress eller till det mobilnummer du anger för detta ändamål (om du inte väljer och tills du har valt att inte längre motta sådana meddelanden genom att följa instruktionerna i avsnittet Dina integritetsrelaterade rättigheter och vem du bör kontakta nedan).

Du förstår att leverantören av ditt trådlösa nätverk har standardavgifter som gäller för de här meddelandena, och att du kan ändra dig när som helst genom att följa instruktionerna i avsnittet Dina integritetsrelaterade rättigheter och vem du bör kontakta nedan. Om avgifter debiteras från ditt konto för trådlösa tjänster godtar du att vi kan komma att samla in från dig och förmedla dina gällande betalningsuppgifter till din tjänsteleverantör i samband med detta. Du bekräftar att du är ägare till eller auktoriserad användare av den trådlösa enhet du använder för att beställa den Mobila meddelandetjänsten och att du har rätt att godkänna de avgifter som är anknutna till den. Förutom att du måste uppfylla vissa krav på ålder och eventuella andra användarvillkor i samband med den Mobila meddelandetjänsten måste du eventuellt registrera personuppgifter, exempelvis ditt namn eller ett textmeddelande, din trådlösa adress eller ditt mobiltelefonnummer. Vi kan även få datum, tidpunkt och innehåll för ditt meddelande då du använder den Mobila meddelandetjänsten. Vi kommer att använda de uppgifter vi får i samband med den Mobila meddelandetjänsten i enlighet med Integritetspolicyn. Notera emellertid att leverantören för ditt trådlösa nätverk och andra tjänsteleverantörer eventuellt också samlar in uppgifter om hur du använder din trådlösa enhet. Deras arbete lyder under deras egna policyer.

Du godkänner och samtycker till att den Mobila meddelandetjänsten förmedlas genom ett trådlöst system som använder radio (och andra medel) för att överföra kommunikationer över komplexa nätverk. Vi garanterar inte att du kan använda den Mobila meddelandetjänsten på ett privat eller säkert sätt. Vi är heller inte ansvariga gentemot dig om du upplever bristande integritet eller säkerhet. Du ansvarar själv fullt ut för att vidta de försiktighets- och säkerhetsåtgärder som passar bäst för din situation och för hur du ämnar använda den Mobila meddelandetjänsten. Vi kan även få åtkomst till innehållet i ditt trådlösa och/eller mobiltelefonkonto hos din leverantör i syfte att identifiera och åtgärda tekniska problem och/eller tjänsterelaterade klagomål.

Med vem delar vi dina personuppgifter?

Unilever är ett av världens ledande företag inom dagligvaror med försäljning av produkter i över 190 länder (mer information om Unilever finns på http://unilever.se/aboutus/). Som en global verksamhet kan Unilever komma att dela dina personuppgifter med företag inom Unilever-gruppen samt betrodda tredje parter baserade utanför det land du lever i, så att de kan behandla informationen för vår räkning. Läs mer.

Vi kan komma att dela dina personuppgifter med:

  • våra annons-, marknadsförings- och kampanjföretag för att hjälpa oss att förmedla annonskampanjer och säljfrämjande åtgärder och för att analysera hur effektiva de är
  • tredje parter som skall leverera en produkt eller tjänst till dig, exempelvis bud- eller postföretag för leverans av en produkt som du har beställt
  • polisen eller andra myndigheter då dessa har följt vederbörliga rättsliga förfaranden för att be att vi yppar uppgifterna
  • tredje parter som vill skicka information till dig om sina produkter och tjänster, men enbart om du har gett ditt samtycke till att vi kan göra det
  • tredje parter som levererar tjänster, exempelvis angående databehandling, till Unilever
  • leverantörer av verktyg för webbanalys, exempelvis Google eller Unica

Om vi delar dina personuppgifter med annat företag inom Unilever-gruppen eller betrodda tredje parter skall vi göra vårt yttersta för att säkerställa att de innehar dina uppgifter på ett säkert sätt, vidtar alla rimliga åtgärder för att skydda uppgifterna från missbruk och endast använder uppgifterna i överensstämmande med våra instruktioner, denna Integritetspolicy samt tillämpliga dataskyddslagar och bestämmelser.

Vi kan även komma att dela dina personuppgifter med företag, organisationer eller individer som inte tillhör Unilever-gruppen om vi anser att det av juridiska skäl är nödvändigt att yppa uppgifterna. Läs mer.

Vi kan komma att dela dina personuppgifter för att:

  • driva igenom tillämpliga användarvillkor på Unilevers webbplatser
  • undersöka möjliga brott mot tillämpliga lagar
  • spåra, förebygga och skydda mot bedrägeri och eventuella svagheter vad beträffar teknik eller säkerhet
  • tredje parter som vill skicka information till dig om sina produkter och tjänster, men enbart om du har gett ditt samtycke till att vi kan göra det
  • tredje parter som levererar tjänster, exempelvis angående databehandling, till Unilever
  • följa tillämpliga lagar och bestämmelser, samarbeta med eventuella juridiska utredningar och för att handla i enlighet med verkställbara myndighetsbeslut

Det är inte praktiskt möjligt att lista alla länder där personuppgifter bearbetas och lagras då dessa länder frekvent ändras beroende av operativa krav. Om du har frågor eller synpunkter avseende hur vi hanterar dina personuppgifter, vänligen se Dina integritetsrelaterade rättigheter och vem du bör kontaktai nedannedan.

Unilever säljer inga personuppgifter, utom till enheter som vi överlåter hela eller delar av vår verksamhet till (exempelvis i samband med försäljning av något av våra varumärken), eller under andra omständigheter i samband med en sammanslagning, konsolidering, omorganisering eller avveckling av hela eller delar av vår verksamhet.

Överföring av dina personuppgifter

Vi kan komma att överföra dina personuppgifter till servrar som är belägna utanför det land där du bor eller till dotterbolag eller betrodda tredje parter som befinner sig i andra länder så att de kan behandla personuppgifter å våra vägnar. När du använder en av Unilevers webbplatser eller på annat sätt uppger personuppgifter för Unilever samtycker du till att vi gör detta i enlighet med villkoren i Integritetspolicyn och med tillämpliga lagar och bestämmelser om dataskydd.

Du bör vara medveten om att många länder inte ger samma lagenliga skydd för personuppgifter som du är van vid i det land där du bor. Medan dina personuppgifter är i ett annat land kan domstolar, polisen och nationella säkerhetsmyndigheter i det landet få åtkomst till dem i enlighet med det landets lagar. Med undantag för sådana lagliga begäranden lovar vi att alla som behandlar dina personuppgifter utanför ditt hemland måste vidta åtgärder för att skydda dem och att de bara får behandla dem i enlighet med instruktioner från Unilever.

Skydd för dina personuppgifter

Vi vidtar alla rimliga försiktighetsåtgärder för att skydda dina personuppgifter och kräver att tredje parter som hanterar och behandlar dina personuppgifter å våra vägnar gör detsamma. För att förhindra obehörig åtkomst, obehöriga ändringar eller obehörigt missbruk är åtkomsten till dina personuppgifter begränsad och ges till medarbetare och ombud enbart vid behov.

Dina integritetsrelaterade rättigheter och vem du bör kontakta

Hide

Om du har frågor eller kommentarer eller är bekymrad över hur vi hanterar dina personuppgifter kan du kontakta oss genom att klicka på länken Kontakta oss på den av Unilevers webbplatser som skickade dig till Integritetspolicyn. Du kan alternativt gå till Kontakta oss på den av Unilevers webbplatser som skickade dig till Integritetspolicyn. Du kan alternativt gå till www.unilever.com,välja lämpligt land och klicka på länken Kontakta oss. Din begäran kommer att skickas till lämpligt företag inom Unilever-gruppen.

Du har rätt att meddela oss om du:

  • inte vill att vi kontaktar dig framöver
  • vill ha en kopia av de personuppgifter vi har om dig
  • vill att vi skall korrigera, uppdatera eller ta bort dina personuppgifter i vårt arkiv
  • vill rapportera att dina personuppgifter har missbrukats

Ange fullständigt namn och övriga uppgifter för att hjälpa oss att hantera din begäran.

Ändringar i Integritetspolicyn

Vi kan i framtiden komma att ändra Integritetspolicyn genom att lägga upp Integritetspolicyns uppdaterade version på Unilevers webbplatser. Vi kommer att ge dig rimligt varsel om viktiga ändringar. Vi uppmuntrar dig att besöka webbplatsen ofta för att hålla dig informerad om hur vi använder dina personuppgifter.

Unilevers övriga integritetspolicyer

Förutom den här Integritetspolicyn kan ytterligare integritetsrelaterade villkor eller policyprinciper gälla för specifika kampanjer eller säljfrämjande åtgärder. Vi uppmuntrar dig att läsa de här ytterligare villkoren eller policyprinciperna innan du deltar i sådana kampanjer eller säljfrämjande åtgärder eftersom det kommer att krävas att du följer dessa villkor eller policyprinciper om du deltar. Eventuella ytterligare integritetsrelaterade villkor eller policyprinciper kommer att göras tydligt åtkomliga för dig.